Gaziantep'in Kutnu Kumaşları Tescillendi

16. yüzyıldan itibaren Gaziantep'te dokunan kutnu kumaşı,  Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından 19 Ocak 2015 tarihinde yapılan coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından onaylandı.

Tarihi değeri olan Kutnu, Türkiye'de yalnızca Gaziantep'te dokunan ipekli bir dokuma türüdür. Görkem, zarafet ve estetik ifade eden kutnu kumaşların hammaddesi suni ipek ve pamuk ipliğidir. İçinde sentetik hiçbir madde bulunmadığından oldukça sağlıklıdır.

Renkli çözgülerin oluşturduğu boyuna çizgili yolların genişlikleri, desenleri ve renklerine göre Antep Kutnu Kumaşa, Hindiye Kutnu, Çingene, Vişneli Furş, Mercan Kutnu, Çiçekli Şahiye, Sultan, Yeşil İnci gibi değişik isimler verilmektedir.

Çözgü ipliklerinin bağlama batik tekniği ile renklendirilmesinden dolayı kendiliğinden oluşan desenlere göre ise Beyaz Taş Kutnu,  Sarı Taş Kutnu, Sedefli Bağlama Kutnu, Zincirli Kutnu, Bağlamalı Mehtap gibi farklı şekilde de isimlendirilmektedir.

Tarihten günümüze uzanan Kutnu, desenleri ve renkleriyle ev tekstilinde de farklı bir yer edinmiş olup ülkemiz için kültürel bir zenginlik oluşturmaktadır.

PAYLAŞ