Küresel Salgına rağmen 180 ülkeye ihracat yaptık

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, küresel salgın nedeniyle bir çok sektör küçülmeye giderken, ev tekstili sektörü olarak 2020'nin ilk 8 ayında 180 ülkeye yaklaşık 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Pandemi'nin sosyal yaşamdan ticari hayata kadar bir çok alandaki alışkanlıkları değiştirdiğine de dikkkat çekerek "Dijitalleşmeye ayak uyduramayan hiçbir sektörün uzun süreli ayakta durması mümkün değildir” dedi.

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, Business Channel Türk Tv'de Tuğçe Aygün İle Dijital Dünya programına konuk oldu. Salgınla mücadeleden dijital dönüşüme, ticari alışkanlıklardan dünya ev tekstili sektörüne kadar bir çok konuda Tuğçe Aygün'ün sorularını cevaplayan Bayram, insanlık olarak büyük bir sınav verildiğini söyledi.

"Bir arkadaşımızın yaşadığı sağlık sorunu bize TETSİAD'ı kurdurdu”

Programa tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederek başlayan TETSİAD Başkan Hasan Hüseyin Bayram, derneğin kuruluş hikayesini şöyle anlattı: "Özellikle 80'li yıllarda yaşanan hızlı değişimle birlikte sektörün de büyüdüğünün altını çizen Bayram "80 li yıllarda sektörün hızlı gelişimine sanki bizler ayak uyduramadık. Eskiden herkes birbirini tanır, görüşürken; sektör büyüdükçe maalesef herşey değişti. Sektör gelişmeye başladıkça, eskiden dertlerini tasalarını paylaşan insanlar kendi kabuklarına çekilmeye başladılar, herkes tek başına yaşar oldu. Arada bazı arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde hep bunu konuşurduk; bir dernek kuralım, birlik olalım diye. Sonra sektörümüzden bir arkadaşımızın yaşadığı sağlık sorunu sanki bir anda bizleri kenetledi. Bunun üzerine 10 arkadaş ile bu işe giriştik ve

1991 yılında o günkü adıyla Toptan Mefruşatçılar Derneği'ni kurduk.”

Dernek olarak bugün 1.100 ‘ün üzerinde aktif üyeyle kocaman bir aile haline geldiklerini anlatan Bayram, ev tekstilinin giyim tekstili ile karıştırıldığına dikkat çekerek, sektörün faaliyet alanlarını anlattı. Bayram sektörün başlıca ürünlerini tül, perde, döşemelik kumaş, havlu, bornoz ve banyo tekstili ürünleri, suni deri, yatak grubu olarak adlandırdığımız; nevresim takımı, yatak örtüsü, yatak çarşafı, uyku seti, battaniye, masa örtüsü, halı-kilim-yolluk ve mekanizmalı perde sistemleri olarak sıraladı. Bayram "Giyim tekstili insanları ev tekstili ise evleri, işyerlerini ve ofislerini giydiriyor” dedi.

"Sektör olarak yıllık 5 milyar dolarlık ihracat hacmine sahibiz”

Programda Türk ev tekstilinin dünyadaki yeri hakkında da bilgilendirmeler yapan TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, 2019 yılındaki dünya ev tekstili ihracatının yaklaşık 97 milyar, Türk ev tekstiili ihracatının ise yaklaşık 3.5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Bayram, özellikle Laleli payisası ve benzer pazarlarla birlikte Türk ev tekstili ihracatının 5 milyar doları bulduğunu kaydetti.

Küresel salgının tüm sektörler olarak ev teksitili sektörünü de derinden etkilediğini anlatan Hasan Hüseyin Bayram, her şeye rağmen sektör olarak iyi bir sınav verdiklerini kaydetti. Bayram "Salgın nedeniyle bir çok sektör küçülmeye giderken, Türk ev tekstili sektörü olarak 2020'nin ilk 8 ayında yaklaşık 180 ülkeye yaklaşık 1.8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Ülke olarak 50 milyar dolarlık bir ihracatı olan Çin'in başı çektiği sektörde Hindistan ve Pakistan'ın ardından 4. sıradayız” dedi.

"Ev teksitili ihracatında Avrupa'da birinciyiz”

"Türk ev tekstili sektörü olarak bugün dünyanın en büyük brode ve gipür makine parkına sahibiz” diyen Bayram, şunları söyledi: "Avrupa'nın en yüksek kapasiteli nevresim üretimi yapan fabrikası bizim ülkemizde. Avrupa'nın en büyük üreticisi ve tedarikçisi konumundayız. Kilogram başı ortalama ihracat değerini 8.5 dolar değerine taşıyan ender sektörlerden biriyiz. Bizler katma değer yaratıyoruz, dünyanın tasarım şampiyonuyuz ve dünya trendlerini biz belirliyoruz. Dünyanın en büyük iki ev tekstili fuarından biri olan EVTEKS Fuarı'nı çeyrek asırdır biz düzenliyoruz.”

26. Uluslararası EVTEKS Fuarı 18 - 22 Mayıs 2021'de

Pandemi nedeniyle 2020'de EVTEKS Fuarı'nı gerçekleştiremediklerini de anlatan TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram "İnşallah 2021 yılı Mayıs ayında, 18 - 22 Mayıs tarihleri arasında EVTEKS Fuarı'nın 26.sını düzenleyeceğiz” diye konuştu.

Türk ev tekstili sektörü olarak 2019 yılında Almanya'ya 492 milyon dolar, ABD'ye 299 milyon dolar, İngiltere'ye 148 milyon dolar, İtalya'ya 137 milyon dolar, Bulgaristan'a ise 129 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden TETSİAD Başkanı Bayram, Çin'in sektördeki yerine dikkat çekti. Çin'in bir çok sektörde olduğu gibi ev tekstili sektöründe de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Bayram "Dünyanın en büyük ev tekstili ihracatçısı Çin'dir. Yaklaşık 50 milyar dolar ev tekstili ihracatı bulunan Çin'in en çok ihracat yaptığı ülker sırasıyla; ABD, Vietnam, Japonya, Endonezya ve Almanya'dır. Çin'in Avrupa ülkelerine olan ihracatı ise yaklaşık 7 milyar dolardır ve bu rakam toplam ihracatının sadece yüzde 14'ünü oluşturmaktadır.” dedi.

"Koronavirüsü, Heimtextil Fuarı'nda yeşeren umutlarımızı yerle bir etti”

TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, programda küresel salgının sektörü nasıl etkilediğini de anlattı. Sektör olarak 2020'ye büyük umutlarla girdiklerini hatta bu yılın başlarında, Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen Heimtextıl Fuarı'na Türkiye olarak damga vurduklarını ifade eden Bayram şunları söyledi:

"25 bin metrekare alan üzerinde, 304 firmamız ile ülkemizi temsil ettik. Bu rakamlar ve oranlar, sektörümüz için büyük bir gurur kaynağıdır. Salgın, ne yazık ki Heimtextil Fuarı'nda yeşeren büyük umutlarımızı yerle bir etti. Koronavirüs salgını ne yazık ki Türk ev tekstili sektörünü derinden etkiledi. İlk önce en büyük ihracatçımız olan Avrupa ülkeleri'nde, daha sonra da Türkiye'de fabrikalar bir bir üretimlerine ara verdi. Yurtdışından bizim firmalarımıza verilen siparişler, salgınla birlikte teker teker iptal edilirken, ödemeler de ne yazık ki ertelendi. Fabrikaların kapatılması, alacakların da Avrupa ülkelerinden tahsil edilememesi nedeniyle birçok kişi çalışamaz duruma geldi. Devletimiz ve krizin etkilerini azaltmak için ciddi tedbirler aldı bugüne kadar. Ancak bizim yapıcı reformlara ihtiyacımız var. Bu konuda ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar acil adım atmak zorunda.”

"Küresel salgın ticari alışkanlıklarımızı değiştirdi”

Salgın hastalığın ticari alışkanlıkları da değiştirdiğini vurgulayan TETSİAD Başkanı Bayram "Aslında bu değişim beklenen bir değişimdi. Ancak salgın, bu değişimi hızlandırdı. Şu bir gerçek, yeni ticari hayata ayak uyduramayan, teknolojiyi, yapay zekayı, e-ihracat ve e-ticaret gibi sanal platformları kullanamayan tüm sektörler yok olmaya mahkumdur.” dedi.

Bayram, programda E - ticaret platformalarındaki ev tekstili ticaretinin yıllık rakamlarını da şöyle açıkladı: Alibaba: 15 milyar dolar, Amazon: 12 milyar dolar, Aliexpress: 1.5 milyar dolar, Etsi: 1 milyar dolar. 2020'nin ilk çeyreğinde 1.500 şirket dijitalleşmeye adım atarken, salgın sonrası bu rakamın 2.500'ü bulduğuna dikkat çeken Hasan Hüseyin Bayram "Ağustos ayında tekstil ve hammaddeleri ihracatında yüzde 6.6'lık bir artış olurken, en büyük artış yüzde 8.3 ile ev tekstilinde yaşandı. Ev tekstili ürünlerinin ikinci çeyrekte internet üzerinden satış oranı yüzde 200'leri geçti.” diye konuştu.

"Dijital dünyaya ayak uyduramayan sektör yok olur”

Başkan Bayram, dünyada yaşanan dijital dönüşümü çarıpcı rakamlarla ortaya koydu. Buna göre; dünyada toplam 3.5 milyar sosyal medya kullanıcısı var. Online alışveriş yapanların sayısı ise 2.8 milyar kişi. ABD nüfusunun %65'i, Çin nüfusunun %46'sı, Birleşik Krallık nüfusunun %73'ü, Japonya nüfusunun %59'u, Almanya nüfusunun %70'i ve Türkiye nüfusunun %49'u online alışveriş yapıyor. Dünya genelinde 15 yaş üstü toplam nüfusun yaklaşık %68.5''i banka hesabına sahip. Bu nüfusun %52'si ise dijital ödeme yöntemleri kullanıyor. 2020 yılında e - ticaret pazarının 1 trilyon doları geçmesi beklenmektedir

TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, dünya genelinde kullanıcıların yoğun olarak işlem gerçekleştirdiği kategorileri ise şu şekilde açıkladı:

Giyim ve ayakkabı: %31,

Tüketici elektroniği: %21

Güzellik ve bakım: %17

Aksesuar ve saat: %11

Spor ve hobi: %10

Kitap, müzik, medya: %10

Oyuncak: %9

Ev aletleri: %8

ABD'de bu yılın ilk 9 ayında, e - ticaretin konvansiyonel ticaretin önüne geçerek % 52 seviyelerine ulaştığının altını çizen TETSİAD Başkanı Bayram "Durum böyleyken Türkiye olarak bizim yeni dünya düzeninin gerisinde kalmamız mümkün değil. Şu çok net bir gerçek ki; dijital dünyaya ayak uyduramayan hiçbir sektörün uzun süre ayakta kalması mümkün değildir.

Başkanımız Sn. Hasan Hüseyin Bayram 'ın katıldığı programı, dilerseniz aşağıdaki link vasıtasıyla izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

PAYLAŞ