TETSİAD BAŞKANI HASAN HÜSEYİN BAYRAM:
"DÜNYANIN GİDİŞATINI DOĞRU OKUYARAK, FIRSATLARI GÖREREK ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, Virtual Hometex Turkey 2021'in açılış programında konuştu. Başkan Bayram, katma değerli bir sektör olan ev tekstili sektörünün pandemi sürecinin olumsuzluklarına rağmen yakaladığı 3 milyar dolara yakın ihracat rakamı ile Türkiye ihracatının önemli kalemlerinden biri olduğunu belirterek, yeni yılda da aynı hızla çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Ticaret Bakanlığı katkıları, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB), Denizli Sanayi Odası (DSO) ortaklığında Messe Frankfurt işbirliğiyle düzenlenen, Virtual Hometex Turkey 2021'in açılış programı Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Sayın Pınar Taşdelen Engin'in konuşmacı olarak katılımları ile gerçekleşti.
Online olarak gerçekleştirilen fuarın açılış konuşmacılarından olan TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, 2020 yılının tüm dünyada hayatın her alanında bir ‘değişim' yılı olduğunu belirtti. Türkiye'nin 2019 yılında uygulanan dengeleme politikalarının ardından 2020 yılına hızlı bir büyüme hedefi ile başladığını hatırlatan Başkan Bayram, "Ancak Mart ayında Çin'de görülüp birdenbire tüm dünyaya yayılan Covid-19 pandemi krizi ile dünya ekonomilerinde tüm planlar alt üst oldu. İnsan ve toplum sağlığının öncelik olarak alındığı pandemi sürecinde Hükümetlerin aldıkları kararlarla birlikte uygulanan kısıtlamalar, sağlık tedbirleri tüm dünyada sosyal hayattan iş yapış biçimlerine, ticaretten ihracata kadar hayatın her alanında değişimi beraberinde getirdi. Değişim ve uyum çabaları ile iş hayatında yeni fırsatlarda doğdu. Teknolojinin gelişimi ile sınırları ortadan kalkan dünya, pandemi sürecinin zorunlulukları ile iyice hayatımıza giren ve beklenenin üzerinde hızlanan dijitalleşme süreci ile daha da küçüldü. Artık dünyanın her noktasındaki insanlara çok rahat ulaşabiliyor ve ihtiyaçlarını, taleplerini doğru şekilde okuyabildiğimizde ticaret yapabiliyoruz” dedi.
DİJİTALLEŞME SÜRECİNE HIZLA ADAPTE OLDUK
Son yıllarda dünyada trend haline gelen E-ticaret, E-İhracat konularının pandeminin zorunlulukları ile ivmelerini arttırdığını ve Türkiye'nin bu sürece hızlıca uyum sağladığını belirten Hasan Hüseyin Bayram, "Artık sanal dünyada oturduğumuz yerden ürün alıp satabiliyor, anlaşmalar yapıp kıtalar ötesi ülkelere ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Pandemi süreci ile alt üst olan dünya ekonomik dengeleri ile farklı ürünlerde yeni pazarlar da ortaya çıkmaya başladı. Bu süreçte insanların değişen tüketim alışkanlıklarını analiz edip, üretimi bu değişime göre şekillendirmek zorunlu hale geldi. Artık kaliteli ve nitelikli ürünler üretip yetmiyor. Yeni pazarlar yakalayıp, doğru kanallara ulaşmak, ticarette dijitalleşmeye ayak uydurmak, bizler için zorunluluk haline geldi. Burada AR-GE, UR-GE ve inovasyon çalışmalarının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Pandemi süreci ile birlikte sanal fuarlar da artık revaçta. Fiziki birlikteliklerin kısıtlanması ile birlikte teknolojinin nimetlerinden de yararlanan firmalar ve kuruluşlar artık ürünlerini, hizmetlerini sanal dünyada sergileyebiliyor, teknoloji sayesinde dünyanın her noktasından çok daha fazla sayıda insana ulaşabiliyor. Bizler de sektör temsilcileri ve TETSİAD Yönetim Kurulu olarak tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyor, üyelerimizi ve üreticilerimizi, ihracatçılarımızı gelişmelerden haberdar ederek sürece hızlıca adapte olabilmeleri için aralıksız çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE İHRACATINA KATKIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ
Pandemi sürecinin sıkıntıların yanında yeni fırsatları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Hasan Hüseyin Bayram, sıkıntılardan ziyade fırsatlara odaklanarak gidişatın doğru okunmasının Türkiye ekonomisi ve sektör temsilcileri açısından önemine vurgu yaparak, "2020 yılının tüm olumsuzluklarına rağmen üreticilerimizin, ihracatçılarımızın ülkemiz için çalışmaya, üretmeye devam etmeleri ve devletimizin de destekleri ile yıl sonunda beklentilerin üzerinde yakalanan ihracat rakamları bu gerçeği adeta perçinledi. Her şeye rağmen geçtiğimiz yılı 170 milyar dolara yakın bir ihracatla kapayan Türkiye'nin başarısı aynı zamanda ihracatçımızın başarısıdır. Engel tanımadan üretmeye ve ihracata devam eden tüm sanayicilerimize şahsım ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Bizler de katma değerli bir sektörün temsilcileri olarak tüm olumsuzluklara rağmen 3 milyar dolara yakın bir ihracatla 2020 yılını tamamladık ve 2021 yılına da ‘ülke ekonomimize, ihracatımıza daha fazla nasıl katkı sağlayabiliriz?' sorusunun cevaplarını arayarak girdik. Biliyoruz ki çalışarak, üreterek, dünyadaki gelişme ve trendleri takip ederek, bu zorlu sürecin hep birlikte üstesinden geleceğiz ve pandemi sürecinden güçlenerek ayrılacağız” dedi.